Archive for: marzec 2023

Dni Otwartej Szkoły-19.04 2023 r

Dzień 19 kwietnia br.(środa) w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Łodzierzy będzie „Dniem Otwartej Szkoły”. Dyrekcja placówki zaprasza ósmoklasistów, ich rodziców i nauczycieli do zapoznania się z ofertą edukacyjną. W godzinach od 9:00 do 13:00 będzie można zwiedzić szkołę, w tym sale dydaktyczne, pracownie do przedmiotów zawodowych oraz szkolną bazę sportową (salę sportową, boisko wielofunkcyjne). Ponadto udzielimy szczegółowych informacji na temat kierunków kształcenia w naszej szkole, czyli technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz technikum spedycji . Przedstawimy ofertę edukacyjną dotyczącą branżowej szkoły pierwszego stopnia  czyli klas o profilu kucharz, sprzedawca i klas wielozawodowych. Uatrakcyjnieniem tego dnia będzie prezentacja zajęć otwartych z gotowania przygotowanego przez uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych

Poniżej fotorelacja z sesji fotograficznej, w której uczniowie naszej szkoły prezentują kierunki kształcenia w naszej szkole

Gościliśmy funkcjonariuszy z ZK

W piątek 17 marca gościiśmy funkcjonariuszy z Zakładu Karnego w Starym Bornem, którzy przedstawili młodzieży specyfike pracy pracowników więziennictwa

Technikum Spedycji

Technik spedytor organizuje transport kolejowy, samochodowy lub lotniczy towarów eksportowanych i importowanych oraz przewożonych wewnątrz kraju. Posługuje się nowoczesnymi sposobami nadawania, przesyłania i odbioru towarów i przesyłek wykorzystując programy komputerowe oraz siec internetową.

sp4

 

Po ukończeniu technikum spedycji możesz być zatrudniony np. w:
– przedsiębiorstwach spedycyjnych

– przedsiębiorstwach transportowych

– agencjach obsługi portów morskich i lotniczych

– bazach transportowych komunikacji kolejowej, samochodowej i samolotowej

 Spedytor zajmuje się organizacją transportu, a ponadto:

  • świadczy usługi na rzecz ładunku
  • załatwia ubezpieczenia
  • przygotowuje do odprawy celnej
  • prowadzi rozliczenia w bankach itp.

Technik spedytor to m.in.: asystent działu do spraw logistyki, kontroler do spraw bezpieczeństwa

Praktyka zawodowa, odbywać się będzie w firmach spedycyjnych. Uczniowie na praktyki będą uczęszczać w trzeciej klasie technikum. Praktyka trwać będzie 4 tygodnie..

W powiecie bytowskim funkcjonuje 80 firm spedycyjnych w tym 49 firm działających na terenie gminy Miastko.

 
sp3
 
Uczniowie technikum spedycji na zajęciach
Uczniowie technikum spedycji na zajęciach

Czy znasz twórczość Pauliny Hendel?

Jak co roku uczniowie ZSP w Łodzierzy pod opieką bibliotekarki Katarzyny Tamborskiej uczestniczyli w trzech etapach V Wojewódzkiego Konkursu Czytelniczego  – „Czy znasz twórczość Pauliny Hendel?”.  W dniu 29.03.23r. miał miejsce finał wojewódzki oraz podsumowanie konkursu . Z satysfakcją informujemy, iż nasza uczennica Dagmara Kiełpińska z klasy IV technikum Żywienia i usług gastronomicznych uzyskała bardzo dobry wynik i zdobyła wyróżnienie. Wszyscy finaliści zostali nagrodzeni i zaproszeni na spotkanie z pisarką Pauliną Hendel. Organizatorem imprezy była Pomorska Biblioteka Pedagogiczna w Słupsku, Filia w Miastku.

Poznawali tajniki carvingu

W Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Łodzierzy miało miejsce niecodzienne wydarzenie, które związanie było ze szkoleniem uczniów w zakresie  Carvingu. W szkoleniu wzięło udział 6 uczniów naszej szkoły. Pokaz dodatkowo wzbogaciła obecności innych uczniów szkoły, którzy również mogli podpatrywać tajniki wymienionej sztuki kulinarnej. Szkolenie zostało zorganizowane przez Centrum Edukacji i Pracy Mlodzieży w Słupsku przy wsparciu i pomocy 11-19 Hufca Pracy.

Program szkolenia obejmował łącznie 10 godzin zajęć praktycznych i teoretycznych. Podczas zajęć młodzież poznała, nie tylko historię carvingu, ale także techniki i rodzaje cięć. Dowiedziała się również w jaki sposób należy zabezpieczyć wykonane przez siebie rzeźby. Poznała także różnego rodzaju noże i dłutka używane do carvingu. Ponadto każdy z uczestników samodzielnie wykonał wieloskładnikową kompozycję z wyrzeźbionych elementów.

Celem szkolenia było zapoznanie jego uczestników z wiedzą na temat carvingu, a także przekazanie wiedzy praktycznej, jak i teoretycznej oraz zachęcenie do ćwiczenia nowych umiejętności z dziedziny carvingu, które mogą zapewnić dalszy rozwój i sukces na rynku pracy.

Kucharz

KUCHARZ

Podstawowe zadania kucharza:

  • · przygotowanie potraw i napojów,
  • · dekorowanie i ekspedycja potraw,
  • · komponowanie posiłków,
  • · przechowywanie, magazynowanie surowców, półproduktów, produktów spożywczych
    i potraw,
  • · przygotowanie, organizacja stanowiska pracy zgodnie z zasadami sanitarno – higienicznymi.
kucharz2

Możliwości zatrudnienia:

  • · restauracje, bary, kawiarnie, hotelowe zakłady gastronomiczne,
  • · pensjonaty, domy wczasowe, restauracje na statkach i promach,
  • · szpitale, sanatoria, szkoły, internaty, stołówki w zakładach pracy,
  • · prowadzenie własnej działalności gospodarczej.

Kształcenie praktyczne będzie odbywać się w nowoczesnych pracowniach  gastronomicznych i pracowni dekorowania i nakrywania do stołu na terenie szkoły.

Aktywni górą

W 11-19 Hufcu Pracy realizowany jest projekt pn. „Aktywni górą!” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Beneficjenci projektu to uczniowie klas trzecich Szkoły Branżowej I Stopnia z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Łodzierzy. W dniach 20 – 21.03.2023r. w dwóch grupach odbyły się zajęcia z psychologiem. Pierwszego dnia Pani Patrycja Golec przeprowadziła warsztaty z komunikacji interpersonalnej

Uczestnicy wzięli udział w rozmaitych ćwiczeniach obrazujących postawę bierną, agresywną oraz asertywną. Młodzież wcielała się w dane  role oceniając skutek zachowania się ludzi w konkretnej sytuacji. Drugiego dnia odbyły się warsztaty uczące młodych ludzi m.in. pewności siebie i  zachowania odpowiedniej postawy. Na zakończenie szkolenia każdy otrzymał certyfikat. Nabyta wiedza i umiejętności są niezbędnym warunkiem uzyskania kompetencji potrzebnych do wykonywania danego zawodu w dalszym etapie realizacji projektu

Dzień Jedności Kaszubów

Dzień Jedności Kaszubów upamiętnia pierwszą wzmiankę o Kaszubach w bulli papieża Grzegorza IX z dnia 19 marca 1238 r., w której książę szczeciński, Bogusław I, został zatytułowany księciem Kaszub (łac. clare morie… duce Cassubie). W tym roku obchodzona będzie 785. rocznica tego wydarzenia.
Nasza szkoła również przyłączyła się do świętowania poprzez wywieszenie flag i pogadanki na lekcjach języka kaszubskiego, które przybliżyły uczniom istotne fakty dotyczące wydarzenia.

Wyróżnienie dla Martyny

W dniu 15.03.2023 w dniu Światowego Dnia Konsumenta  w ZSEU w Bytowie odbyło się rozstrzygniecie konkursu „Prawa Konsumenta”. Uczniowie ze szkół podstawowych i ponadpodstawowych powiatu bytowskiego rywalizowali w dwóch kategoriach konkursowych: praca twórcza i test wiedzy konsumenckej

W tym roku wśród osób wyróżnionych znalazła się Martyna Kulas uczennica klasy IV technikum spedycji w Łodzierzy. . Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

Sprzedawca

SPRZEDAWCA

s2

Kształcenie zawodowe praktyczne o tym profilu odbywa się  u pracodawcy, a zajęcia z  kształcenia zawodowego teoretycznego odbywają się w szkole

Uczennice na zajęciach w BS I stopnia w zawodzie sprzedawca