Archive for: 6 września, 2022

Bardzo dobre wyniki egzaminów zawodowych

Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Gdańsku ogłosiła wyniki egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie. Miło nam poinformować, że tegoroczni absolwenci naszej szkoły z  technikum spedycji w Łodzierzy w 100 %  zdali egzaminy zawodowe, uzyskując tytuł technika. Tylko trochę gorszy wynik uzyskali absolwenci technikum żywienia i usług gastronomicznych,  gdzie nie zdało 2 zdających i zdawalność wyniosła 83,4 %. Lepiej zaprezentowali się ich młodsi koledzy z klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych w Łodzierzy, którzy w pierwszej kwalifikacji TG.07 Sporządzanie potraw i napojów w 100 % poradzili sobie z egzaminem zawodowym.

OKE w Gdańsku opublikowała również wyniki egzaminów zawodowych absolwentów  branżowej szkoły I stopnia. W BS I stopnia w zawodzie sprzedawca egzaminu nie zaliczyła tylko 1 osoba co dało wynik 92,3 % (wynik w województwie pomorskim 85 %) natomiast w BS I stopnia w zawodzie kucharz (uczniowie odbywający praktyki w szkole) wszyscy w 100 % zdali egzamin zawodowy (wynik w województwie pomorskim 79%). Uzyskanie tytułu i dyplomu potwierdzającego kwalifikacje  w wybranym zawodzie  otwierają przed nimi drogę do zdobycia atrakcyjnej pracy w wybranej przez siebie branży

Najlepsi w Pomlewie

Reprezentacja naszej szkoły w składzie Natalia Bulczak i Dominika Buciur z klasy III BS w zawodzie kucharz oraz Aleksandra Rapta z klasy IV technikum żywienia i usług gastronomicznych pod opieką nauczycielki przedmiotów zawodowych Katarzyny Czekały zdobyły I miejsce w czwartej edycji konkursu kulinarnego  pt Grzybobrania dla Gastronomii. Konkurs odbył się w Pomlewie w hotelu Kozi Gród.  

Komisja składająca się z wybitnych szefów kuchni i osób związanych z branżą gastronomiczną i turystyczną z województwa pomorskiego oceniała zmagania młodych kucharzy, że szkół gastronomicznych  z Kościerzyny, Bytowa i Łodzierzy.

Natalia Bulczak i Dominika Buciur wzięły udział w  konkurencji pn. „Gotowanie” przeprowadzone na zasadzie „Czarnej skrzynki”    W ramach konkursu należało przygotować danie główne z wykorzystaniem przygotowanych surowców w czarnej skrzynce – 5 porcji. Uczennice przygotowały   polędwiczki z farszem z kurek i puree z dyni.

Konkurencja sportowa, w której udział wzięła Aleksandra Rapta , polegała na jak najszybszym ubiciu piany z białek oraz obraniu ziemniaków uzyskując z nich jak najdłuższe skórki.

W wyników tych konkurencji nasza szkoła zdobyła puchar dla najlepszej drużyny , a uczestnicy otrzymali liczne nagrody ufundowane przez sponsorów. Gratulujemy.