Archive for: 7 października, 2025

Nowe książki i sprzęt komputerowy w bibliotece ZSP w Łodzierzy

Biblioteka Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Łodzierzy otrzymała dotację w wysokości 15 000 zł z budżetu państwa oraz Starostwa Powiatowego w Bytowie. Środki te zostały przeznaczone na realizację działań w ramach priorytetu „Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0”.

Dzięki dofinansowaniu biblioteka zakupiła 273 nowości wydawnicze – wśród nich znalazły się ciekawe pozycje z literatury młodzieżowej, klasyki, a także książki popularnonaukowe i edukacyjne. Dodatkowo biblioteka wzbogaciła się o dwa nowoczesne zestawy komputerowe, które będą służyły uczniom oraz nauczycielom jako pomoc w nauce i rozwijaniu zainteresowań.

Autorami wniosku o przyznanie dotacji byli nauczyciele ZSP w Łodzierzy – Waldemar Zwiewka i Katarzyna Tamborska. Dzięki ich inicjatywie biblioteka zyskała nowe możliwości rozwoju oraz nowoczesne wyposażenie.

Zakupione książki już wkrótce zostaną udostępnione czytelnikom, a już teraz wzbudzają duże zainteresowanie wśród społeczności szkolnej.

Serdecznie zachęcamy wszystkich uczniów i pracowników szkoły do odwiedzania naszej biblioteki warto zajrzeć, bo czeka tam wiele literackich i technologicznych nowości!

Słodki start kursów cukierniczych w ZSP w Łodzierzy

W Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Łodzierzy rozpoczęły się kursy cukiernika, organizowane przez 11-19 Ochotniczy Hufiec Pracy w Słupsku oraz Centrum Edukacji Dorosłych ZDZ w Słupsku we współpracy z naszą szkołą. To wyjątkowa okazja dla uczestników, by rozwinąć swoje pasje kulinarne i zdobyć nowe umiejętności w zakresie sztuki cukierniczej.

Podczas pierwszych zajęć kursanci, pod czujnym okiem nauczycielek z ZSP w Łodzierzy – Agnieszki Warsińskiej i Katarzyny Czekały – mieli okazję zmierzyć się z przygotowaniem smakowitych deserów. W szkolnej pracowni cukierniczej powstały przepyszne babeczki z kremem i owocami, tartaletki z kremem cytrynowo-miętowym i owocami lata oraz tartaletki pistacjowe z kremem malinowym.

Pierwsze zajęcia pokazały, że wśród uczestników nie brakuje talentu, zaangażowania i pasji do tworzenia słodkości. Kurs cukiernika to nie tylko nauka technik i receptur, ale także rozwijanie kreatywności i zmysłu estetycznego, które są nieodzowne w tym zawodzie. Gratulujemy uczestnikom udanego początku i życzymy dalszych sukcesów podczas kolejnych spotkań w ramach kursu!