Archive for: 13 grudnia, 2024

Nowe doświadczenia – większe możliwości-podsumowanie projektu

Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Łodzierzy zakończył realizację projektu unijnego pt. „Nowe doświadczenia – większe możliwości”, który pozwolił uczniom z technikum spedycji oraz technikum żywienia i usług gastronomicznych zdobyć cenne doświadczenie zawodowe podczas praktyk na Malcie.

Spotkanie podsumowujące projekt poprowadziła koordynator projektu Magdalena Wójtowicz, która omówiła projekt przy obecności wielu zaproszonych gości” .m.in wicestarosty bytowskiego Aleksandra Szopy, naczelnika Wydziału Edukacji, Kultury i Sportu Starostwa Powiatowego w Bytowie Dariusza Glazika, reprezentanta branży spedycyjnej prezesa Zarządu firmy ,,Franklin” w Miastku Zbigniewa Dróżdza, dyrektora ZSP w Łodzierzy Mariusza Tredera oraz doradców zawodowych ze szkół podstawowych z gminy Miastko, rodziców uczniów, którzy byli uczestnikami projektu oraz samych uczestników, którzy byli beneficjentami tego przedsięwzięcia wraz z opiekunami  .

Uczestnicy wymiany otrzymali certyfikaty uczestnictwa w projekcie oraz pamiątkowy foto album z przebiegu pobytu na Malcie

Dzięki pozyskanym środkom w wysokości 73 736 euro (około 350 tysięcy złotych) młodzież mogła rozwijać swoje kompetencje zawodowe w międzynarodowym środowisku pracy. Uczniowie z klas o profilu spedycyjnym odbywali praktyki w maltańskich firmach logistycznych, zdobywając wiedzę na temat procesów zarządzania transportem i magazynowaniem w praktyce. Z kolei przyszli technicy żywienia i usług gastronomicznych doskonalili swoje umiejętności kulinarne oraz obsługi klienta, pracując w renomowanych restauracjach i hotelach na wyspie.

Przygotowania do wyjazdu

Projekt nie ograniczał się jedynie do realizacji praktyk zawodowych. Uczniowie uczestniczyli w szeregu zajęć przygotowujących ich do wyjazdu. Były to m.in. dodatkowe lekcje języka angielskiego, które umożliwiły lepsze porozumiewanie się w międzynarodowym środowisku, oraz warsztaty z pedagogiem. Podczas tych spotkań młodzież mogła pracować nad wzmocnieniem poczucia własnej wartości, technikami relaksacyjnymi oraz efektywną współpracą w grupie.

Efekty projektu

Projekt „Nowe doświadczenia – większe możliwości” to nie tylko okazja do zdobycia nowych kompetencji zawodowych, ale także wspaniała szansa na rozwój osobisty. Uczniowie mieli możliwość zetknięcia się z różnorodnością kulturową, co z pewnością wpłynie na ich otwartość i pewność siebie w przyszłych wyzwaniach zawodowych.

Autorami i koordynatorami tego sukcesu są nauczyciele ZSP w Łodzierzy: Magdalena Wojtowicz, Magdalena Roszczak, Aleksandra  Rutecka i Sławomir Petryna, którzy włożyli wiele pracy w przygotowanie projektu i wsparcie uczniów na każdym etapie realizacji.

Realizacja projektu pokazała, że dzięki wsparciu unijnemu i zaangażowaniu społeczności szkolnej młodzież z małych miejscowości może zdobywać doświadczenie na międzynarodowym rynku pracy, otwierając sobie drzwi do lepszej przyszłości. Gratulujemy uczestnikom i życzymy dalszych sukcesów!

Konkurs na Wypieki Świąteczne – Wyniki i Relacja

Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym królują rodzinne tradycje, pachnące choinki i… pyszne wypieki! W tym roku miłośnicy słodkich przysmaków mogli wziąć udział w Konkursie na Najlepsze Wypieki Świąteczne, który odbył się 11 grudnia w naszej szkole. Udział w konkursie wzięło kilkunastu uczestników, którzy zachwycili swoimi wypiekami. Po zaciętej rywalizacji wyłoniono zwycięzców.

Laureaci Konkursu

I miejsce – zajął Emil Zaryczny, ucz. kl. V Technikum Żywienia i usług gastronomicznych  za potrawę: Figura piernikowa i babeczki po grecku;

II miejsce – zajęły: Marta Opiela i Jessica Klepin, ucz. kl. V Technikum Żywienia i usług gastronomicznych  za potrawę: Piernikowe mufinki z nadzieniem w towarzystwie choinki z łososiem;

III miejsce – zajęły: Nicola Chołuj, ucz. kl. III BS stopnia 1 Kucharz i Milena Zglinicka ucz. kl. IV Technikum Żywienia i usług gastronomicznych  .

Laureaci konkursu  otrzymali pamiątkowe dyplomy i karty  upominkowe  ufundowane przez 11-19 Ochotniczy Hufiec Pracy w Słupsku.

Organizatorzy konkursu nauczyciele przedmiotów zawodowych żywieniowych : Alicja Stoltmann, Katarzyna Czekała i Agnieszka Warsińska  zapowiedziały, że konkurs na stałe wpisze się w kalendarz wydarzeń szkolnych. Już teraz zapraszają wszystkich do udziału w przyszłorocznej edycji, która z pewnością przyciągnie kolejnych utalentowanych cukierników-amatorów, którzy kształcą się u nas na kierunkach gastronomicznych czyli w technikum żywienia i usług gastronomicznych i Branzowej szkole 1 stopnia w zawodzie kucharz

Gratulujemy zwycięzcom i dziękujemy wszystkim uczestnikom za stworzenie tej magicznej, smakowitej atmosfery!