Archive for: maj 2022

Egzaminy zawodowe-czerwiec 2022

Terminy egzaminów zawodowych

TERMINY EGZAMINÓW ZAWODOWYCH

01.06.2022 r. godzina 09.00

Praktyczny Rybak sala nr 3

06.06.2022 r. godzina 08.30, 10.30,

Część pisemna – sala komputerowa  Kucharz

06.06.2022 r. godzina 12.30

Część pisemna – sala komputerowa Rybak  

06.06.2022 r. godzina 14.30

Część pisemna – sala komputerowa Sprzedawca

07.06.2022 r. godzina 08.30, 10.30.

Część pisemna – sala komputerowa Technikum Żywienia kwalifikacja HGT.02

07.06.2022 r. godzina 12.30, 14.30

Część pisemna – sala komputerowa  Sprzedawca

09.06.2022 r. godzina 08.00, 12.00, 16.00

Część praktyczna –sala 21 Technikum Żywienia kwalifikacja HGT.02

09.06.2022 r. godzina 08.00, 12.30, 17.00

Część praktyczna Sprzedawca

10.06.2022 r. godzina 08.00, 12.30,

Część praktyczna  Sprzedawca

10.06.2022 r. godzina 08.00, 12.00,

Część praktyczna Kucharz

20.06.2022 r. godzina 13.00

Sala 26

Poprawki Technikum Żywienia kwalifikacja TG.16

Wicemistrzowie powiatowego Masterchefa

Miło nam poinformować, że uczennice naszej szkoły Dominika Buciur i Natalia Bulczak z klasy II Branżowej Szkoły I stopnia w zawodzie kucharz zdobyły II miejsce w konskursie kulinarnym o tytuł Masterchef Powiatu Bytowskiego. Do konkursu, którego organizatorem był Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Bytowie przystąpiło sześć dwuosobowych drużyn, ze szkół gastronomicznych z Bytowa, Słupska, Kościerzyny i Łodzierzy. Nasz zespół przygotował potrawę o nazwie ,,pstrąg w sosie salsa z mango i puree z batatów” Opiekunem uczniów była nauczycielka przedmiotów zawodowych Katarzyna Czekała

Wyniki:

1 miejsce – Paulina Pela i Kacper Młyński ZSEU Bytów
2miejsce – Dominika Buciur i Natalia Bulczak z Zespółu Szkół Ponadpodstawowych w Łodzierzy
3 miejsce – Martyna Drewing i Joanna Gruszka z Powiatowego Zespółu Szkół Nr 1 w Kościerzynie

Wszystkim zwycięzcom gratulujemy sukcesu

Zwiedzili Malbork i Pelplin

Dnia 25 maja 2022 r. odbyła się wycieczka klas Technikum  z  Łodzierzy  do Muzeum Zamkowego w Malborku i Pelplina, gdzie uczniowie zwiedzali Zespół pocystersko – katedralny. W przedsięwzięciu uczestniczyło 51 uczniów i czterech opiekunów. Szczególną uwagę zwrócono na Muzeum Zamkowe w Malborku – muzeum o charakterze historyczno-artystycznym. Mieści się w historycznym zamku krzyżackim w Malborku w którym zgromadzono ponad 40 tys. muzealiów, głównie dzieł rzeźby, malarstwa i rzemiosła artystycznego.. Wycieczka do Malborka i Pelplina odbyła sie w ramach programu Ministerstwa Edukacji i Nauki pn „Poznaj Polskę”

Praca dla absolwentów w spedycji

Spedycyjna firma NEKO z Miastka oferuje zatrudnienie bądź odbycie stażu zawodowego dla absolwentów technikum specycji. Obecnie firma posiada dwa wolne stanowiska pracy. Zainteresowane osoby proszone są o wysłanie CV na adres irek.styczewski@gmail.com

Zmiany w planie lekcji- 30.05 2022 r.

ogłoszenieOd 30 maja 2022 r.- nastąpią zmiany w planie lekcji. Zmiana planu związana jest z powrotem klas III technikum z praktyk zawodowych 

plan lekcji

 

Wkręceni w pomaganie

Tym razem nasz Klub Wolontariatu działający przy naszej szkole pod opieką Magdaleny Roszczak przyłączył sie do akcji ,,Wkręceni w pomaganie”. Zebraliśmy 10 worków zakrętek dla Zosi, która choruje na SMA

Spotkanie z doradcą zawodowym

Dnia 11 maja 2022 r. w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Łodzierzy odbyły się grupowe zajęcia informacyjne z zakresu poradnictwa zawodowego dla uczestników 11-19 Hufca Pracy w Słupsku. Zajęcia poprowadziła Wioletta Bohdziewicz, doradca zawodowy Młodzieżowego Centrum Kariery w Słupsku. „Moja wizytówka zawodowa” to temat szkolenia, podczas którego uczestnicy mogli się zmierzyć z dokumentami aplikacyjnymi.

Spotkanie miało na celu ukierunkowanie młodzieży do aktywnego poszukiwania pracy oraz nabycie przez słuchaczy umiejętności przygotowania dokumentów aplikacyjnych, które odgrywają znaczącą rolę w znalezieniu zatrudnienia. Podczas zajęć młodzi ludzie, pracując indywidualnie i w grupach, mieli możliwość konfrontacji najczęściej popełnianych błędów przy tworzeniu CV

Istotne także było zdefiniowanie, które umiejętności są atutem, jakie kompetencje powinny być szczególnie wypunktowane w dokumentach aplikacyjnych, tak aby kwalifikacje oferenta były atrakcyjne dla przyszłego pracodawcy. Podczas warsztatów należało zastanowić się, co jest ważniejsze na teraźniejszym rynku pracy: doświadczenie zawodowe, czy może kompetencje miękkie? Przede wszystkim zwrócono uwagę na to, jak bardzo kluczową sprawą jest właściwe skonstruowanie CV, a także listu motywacyjnego, potwierdzającego chęci i motywację kandydata do pracy. Bowiem, jeśli potencjalny pracodawca wymaga dokumentów aplikacyjnych i CV, to z pewnością zależy mu na konkretnym uzasadnieniu, dlaczego właśnie ta osoba spełnia wszystkie wymogi danego stanowiska w firmie i czy warto wtedy zainwestować czas i pieniądze przyszłego pracodawcy na ewentualne przeszkolenie. Szukanie zatrudnienia to złożony proces. Pierwszym krokiem do jego znalezienia jest selekcja dostępnych ofert pracy oraz wybór tych najbardziej interesujących. Następnie należy wysłać swoje zgłoszenie – jego podstawę stanowią dokumenty aplikacyjne, których celem jest przykucie uwagi rekrutera. Zalicza się do nich CV oraz list motywacyjny. Dokumenty aplikacyjne to zasadniczo nasza wizytówka, narzędzie do kreowania własnego wizerunku zawodowego. Zajęcia spotkały się z dużym zainteresowaniem podopiecznych 11-19 Hufca Pracy, a młodzież wyraziła chęć udziału w kolejnych spotkaniach.

Zareklamowali szkołę

W ramach akcji promocyjnej szkoły na ulicy Wybickiego w Miastku zawieszono baner przedstawiający ofertę edukacyjną ZSP w Łodzierzyna rok szkolny 2022/23. Ma on na celu zachęcenie absolwentów z klas ósmych szkół podstawowych do wybrania dalszej drogi edukacyjnej w naszej szkole. Oferujemy kształcenie w technikum spedycji lub technikum żywienia i usług gastronomicznych lub kształcenie w Branżowej Szkole I stopnia w klasach o zawodzie kucharz, sprzedawca lub w klasach wielozawodowych. Dziękujemy Panu Arkadiuszowi Markiewiczowi za bezpłatne udostępnienie miejsca reklamowego

Turniej B.Pliszki 2022

W hali sportowej Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Technicznych w Miastku odbył się XXVII Nauczycielki Turniej Drużyn Mieszanych Piłki Siatkowej im. Barbary Pliszki. W finale rywalizowały cztery drużyny w tym reprezentacja nauczycieli z naszej szkoły w składzie  Dariusz Matuszkiewicz, Stefan Stankiewicz, Grażyna Skowroń, Mariusz Treder , Joanna Majewska (Multimedialna Szkoła Matematyki), Henryk Jabłoński (Zespół Szkół w Dretyniu) .

W turnieju rywalizowały: ZSP Bytów, ZSOiT Miastko, SP 2 Bytów, ZSP Łodzierz, SP Niezabyszewo (5 miejsce), SP 5 Bytów (6 miejsce), SP Borowy Młyn/SP Lipnica (7 miejsce), SPS Niepoględzie (8 miejsce). W sobotnim finale zagrały cztery drużyny. W meczu o trzecie miejsce ZSOiT w Miastku pokonał 3:0 ZSP w Łodzierzy, a w spotkaniu o pierwsze miejsce SP 2 Bytów pokonała 3:0 ZSP w Bytowie

Najlepszą zawodniczką turnieju została Barbara Kiedrowska, a zawodnikiem Łukasz Gliniecki. Specjalna nagroda (najsympatyczniejsza zawodniczka) trafiła do Joanny Majewskiej (naszej reprezentantki). Nagrodą specjalną wyróżniono także drużynę ZSOiT w Miastku za trud w organizacji turnieju. Kolejny turniej zorganizuje zwyciezca tegorocznego turnieju SP nr 2 w Bytowie.

Krótka fotorelacja. Więcej foto na gp24.pl

Marta ma ciekawe hobby

Marta Opiela uczennica klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych w Łodzierzy ma ciekawe i nietypowe hobby. Wykonuje ona świeczki z naturalnego wosku sojowego. Jak sama twierdzi, że jest to produkt o wiele zdrowszy niż parafina, z której wykonywane są w większości świeczki, które możemy zakupić  w sklepach. Marta zdradza nam tajniki swojej pracy.

,,Produkcję zaczynam od przygotowania naczynia , knotów, olejków, barwników, form i wagi do odmierzenia wymaganej wagi olejku i barwników. Następni rozpuszczam odmierzony wosk i pilnuję temperatury do momentu roztopienia  się wosku. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę dodaję olejek. W między czasie przyklejam i usztywniam knot. Gdy wosk osiągnie odpowiednią temperaturę zalewam formy Potem je ozdabiam i dekoruję ozdobami z wosku w kształcie owoców, czekolady i bitej śmietany”