3 lutego w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne z kuchni kaszubskiej, które poprowadziła Pani Anna Balcerzak autorka książki pt. ,,Potrawy stare i współczesne na każdą okazję”. Młodzież z klasy III ZSZ o profilu kucharz pod opieką nauczycielki przedmiotów zawodowych Pani Renaty Szepel miała okazję wspólnie z autorka książki przygotować tradycyjne dania kuchni kaszubskiej m.in: chleb franciszkański, kiszkę kaszubską, kurę w potrawce, sos potrawkowy, frytki kaszubskie, ciasto szpinakowe i oszukaną czernine. Organizacja warsztatów kulinarnych z kuchni kaszubskiej to jeden z elementów naszej współpracy z łodzieską szkołą -wyjaśnia Ewa Ostrowska -Łukasiewicz prezes Zrzeszenia Kaszubsk-Pomorskiego w Miastku. Organizatorem warsztatów był Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Łodzierzy i Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie Oddział w Miastku.