kucharz, sprzedawca, klasy wielozawodowe
KUCHARZ
Podstawowe zadania kucharza:
- · przygotowanie potraw i napojów,
- · dekorowanie i ekspedycja potraw,
- · komponowanie posiłków,
- · przechowywanie, magazynowanie surowców, półproduktów, produktów spożywczych
i potraw, - · przygotowanie, organizacja stanowiska pracy zgodnie z zasadami sanitarno – higienicznymi.
- · restauracje, bary, kawiarnie, hotelowe zakłady gastronomiczne,
- · pensjonaty, domy wczasowe, restauracje na statkach i promach,
- · szpitale, sanatoria, szkoły, internaty, stołówki w zakładach pracy,
- · prowadzenie własnej działalności gospodarczej.
Kształcenie praktyczne będzie odbywać się w nowoczesnej pracowni żywienia i pracowni dekorowania i nakrywania do stołu na terenie szkoły.
———————————————————————————
SPRZEDAWCA
Kształcenie zawodowe praktyczne o tym profilu odbywa się u pracodawcy, a zajęcia z kształcenia zawodowego teoretycznego odbywają się w szkole
——————————————————————————————————
KLASY WIELOZAWODOWE
Szkoła oferuje możliwość kształcenia w następujących zawodach:
murarz, tynkarz, fryzjer, ogrodnik, rolnik,rybak śródlądowy, elektryk, wędliniarz,cukiernik, piekarz, stolarz,monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie, sprzedawca, kucharz blacharz samochodowy i inne zawody
Nauka w klasie wielozawodowej trwa 3 lata. Uczniowie, zgodnie ze swoimi zainteresowaniami, wybierają zawód i samodzielnie poszukują praktyki u pracodawców.
Szkoła przyjmie ucznia do klasy wielozawodowej, gdy przedstawi zaświadczenie od pracodawcy o możliwości przyjęcia na zajęcia z nauki zawodu. Wówczas uczniowie będą zdobywać w szkole jedynie wiedzę z przedmiotów ogólnokształcących, natomiast wiedzę z zakresu wybranego zawodu na okresowych kursach zawodowych organizowanych przez Ośrodki Dokształcania Zawodowego. Umiejętności w wybranych zawodach będą zdobywać podczas nauki zawodu u wybranego przez siebie pracodawcy, przez cały okres edukacji