Koniec roku kalendarzowego jest okazją na podsumowanie roku 2014 i wybraniu 12 najważniejszych wydarzeń z życia szkoły w mijającym roku. Oto naszym zdaniem 12 najważniejszych wydarzeń mijającego roku .
Styczeń tradycyjnie to okres studniówkowy. Do trzech bali studniówkowych przystąpiło 2 klasy technikalne i 3 klasy licealne. Bale odbyły się ,,Szlacheckim Dworze” w Węgorzynku, w restauracji ,,Maxima” w Miastku oraz w gospodarstwie agroturystycznym ,,Przepiórcza Farma” w Trzcinnie.
Po raz pierwszy uczniowie naszej szkoły wzięli udział w Międzyzakładowym Konkursie Fryzjerskim Uczniów Rzemiosła. W konkursie, który odbył się w miasteckim gimnazjum uczennica naszej szkoły Patrycja Pieńkowska zajęła 6 miejsce
W szkole oddano do użytku dwie nowe pracownie do nauki zawodu w technikum żywienia i usług gastronomicznych i zsz w zawodzie kucharz. Jest to pracownia gastronomiczna i pracownia dekorowania i nakrywania do stołów. Dodatkowo w szkolnych salach lekcyjnych zamontowano 3 tablice interaktywne. Obecnie posiadamy 5 sal lekcyjnych gdzie uczniowie mogą korzystać z tablic interaktywnych.
Pierwszy dzień kalendarzowej wiosny był okazją do zorganizowania w szkole Dnia Języków Obcych. To ciekawe wydarzenie było okazją do odwiedzenia naszej szkoły przez gimnazjalistów z Miastka i Koczały.
W kwietniu byliśmy organizatorami półfinałów województwa pomorskiego w piłce siatkowej dziewcząt w ramach Licealiady 2014. Mimo iż, byliśmy gospodarzami nie udało nam się zakwalifikować do finałów województwa pomorskiego.
Ciekawym przedsięwzięciem był udział w projekcie eTwinning „Süßes Leben in Europa”. Naszym partnerem była szkoła Sipos Orbán Szakiskola és Kollégium w Szolnok na Węgrzech. Tematem projektu było zapoznanie się uczestników, przedstawienie w j. niemieckim znanych cukierników, cukierni oraz wymianę przepisów na ciasta bożonarodzeniowe i wielkanocne oraz ich wykonanie.
25 kwietnia br. odbyła się uroczystość pożegnania maturzystów. W tym roku była to ostatnia tego typu uroczystość w historii Liceum Ogólnokształcącego im. Adama Mickiewicza w Miastku.
Miłą niespodzianką był sukces uczennicy Technikum spedycji Karoliny Dzierżyńskiej, która zajęła pierwsze miejsce w konkursie na biznesplan, zorganizowanym przez Starostwo Powiatowe w Bytowie. Konkurs zorganozowano w ramach projektu unijnego ,,W zawodzie jak ryba w wodzie”
Już po raz czternasty 16 października 2014 r. dla uczczenia pontyfikatu Jana Pawła II w naszej szkole odbył się Konkurs Recytatorski Poezji i Prozy Karola Wojtyły. Wśród laureatów konkursu znalazła się Weronika Wolska uczennica Technikum żywienia i gospodarstwa domowego, która zajęła drugie miejsce w kategorii szkół ponadgimnazjalnych.
Szkoła nasza zajęła pierwsze miejsce w województwie pomorskim w XI edycji turnieju pn ,,Młoda krew ratuje życie”. Szkoła z Łodzierzy zajęła pierwsze miejsce w kategorii ilości oddanej krwi w przeliczeniu na jednego ucznia (0,716 ml-wskaźnik aktywności szkoły)
W październiku grupa uczniów naszej szkoły j przebywała z tygodniową wizytą w zaprzyjaźnionej niemieckiej szkole w Walsrode. (Dolna Saksonia). Nasza młodzież prócz zwiedzania Hamburga i Bremy, poznawała tajniki kuchni niemieckiej podczas wspólnych kulinarnych warsztatów oraz pracowała nad wspólnym przewodnikiem turystycznym po miejscowości Walsrode
Adam Szynkowski z klasy technikum żywienia i gospodarstwa domowego zajął drugie miejsce w konkursie kulinarnym pn ,,Ryba słodkowodna dawniej i dziś”. Konkurs zorganizowała Lokalna Grupa Rybacka ,,Pojezierze Bytowskie” przy współudziale Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku. W maju br. Adam otrzymał wyróżnienie w VI edycji konkursu pn. ,,Kulinarny Puchar Regionu”, który odbył się w Słupsku. Przewodniczącym jury na konkursie był Karol Okrasa znany prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej.